luni, 17 ianuarie 2011

Fursecurile lui Mos Craciun

Chiar daca Craciunul a trecut, iata si fursecurile lui Mos Craciun, fara de care nu se poate, nu-i asa, sa il asteptam pe Mos.























Ingrediente:
- 150 gr unt; un praf de sare; 100 gr zahar; 300 gr faina; 50 ml lapte, arome; gem pe gustul fiecaruia

Faina, sarea si untul se amesteca, sa adauga zaharul, aromele si lapte cat sa lege aluatul, in functie de tipul da faina folosit se poate sa fie nevoie da mai putin de 50 ml lapte. Se da la rece o ora. Se intinde o foaie groasa de 5mm si se decupeaza dupa dorinta.Se co 10 -12 minute la 180de grade.
Eu i-am facut mosului stelute, pe care le-am lipit cu gem de piersici. Stelutele cu coada sunt decupate din acelasi aluat si sunt glazurate ca zahar(4 liguri zahar pudra si zeama de la o lamaie).
Cred ca mosul a fost foarte multumit, pentru ca a golit farfuria.


Tort Alex

Un tort ciocolatos, cu gust exotic, inspirat dupa o reteta dana2dor, cu destul de multe modificari.
























Ingrediente:

Blat: - 6 oua, 6 linguri zahar, 4 linguri faina, doua linguri cu varf cacao, esenta rom, un praf de sare, un varf de cutit praf de copt.

Zaharul si ouale se mixeaza pana isi tripleaza volumul. Intr-un castron cerneti faina, cacaoa, adaugati sarea si praful de copt si amestecati. Turnati amestecul in ploaie peste ou si zahar si amestecati usor, cu miscari circulare de sus in jos, pana se combina. Coaceti la foc potrivit pana blatul trece testul scobitorii.

Crema ciocolata alba: - 360 gr ciocolata alba, 200 ml frisca lichida, 2 linguri pline fulgi de cocos, zeama si coaja de la o limeta

Frisca lichida se incalzeste la foc mic pana la punctul de fierbere, se adauga ciocolata maruntita, se acopera si se lasa doua minute. Se amesteca apoi cu telul pana se topeste toata ciocolata. Se adauga zeama si coaja de lamaie, cocosul si se omogenizeaza. Se da la rece cel putin doua ore apoi se mixeaza pana devine spumos amestecul. Se tine la frigider pana in momentul montarii tortului.

Crema ciocolata neagra: - 350 gr ciocolata neagra de menaj, 350 ml frisca lichida, 2 lingurite esenta de menta

Se procedeaza la fel ca la crema de ciocolata alba.

Sirop: 200 ml cafea cu cardamon, 100 gr zahar

Se arde zaharul intr-o craticioara, se adauga cafeaua, cu atentie sa nu sara, si se amesteca pana la topirea totala a zaharului.

Montarea tortului:

Blatul complet racit se taie in 3 felii. Prima felie, baza tortului, se insiropeaza usor si se unge cu jumatate din crema de cicolata neagra. Se acopera cu a doua foaie, se insiropeaza bine, se asaza crema de ciocolata alba (din care se opresc cateva linguri), se niveleaza si se acopera cu ultima felie de blat. Se opresc doua-trei linguri de crema de cicolata neagra, iar cu restul se imbraca tortul si se da la rece cateva ore. Marginile tortului se imbraca in cocos ras si se orneaza cu bomboane formate din cremele de ciocolata si tavalite prin cocos si cacao.


Si sectiunea