luni, 9 aprilie 2012

Cozonac de post




Cine se gandea ca poti face cozonac de post si acesta sa fie si gustos, si pufos. Pai intai s-a gandit doamna Laura Laurentiu, apoi mai multe doamne din blogosfera culinara.Asa ca am incercat si eu. E foarte bun, garantat.Din cantitatile de mai jos iese un cozonac, eu le-am dublat, pentru ca aveam nevoie de doua bucati.

Ingrediente:
-500 de grame de faina; 40 de grame de drojdie de bere proaspata; 250 ml apa minerala(in reteta originala era suc carbogazos, de culoare galbena, eu nu prea sunt de acord cu sucurile, a iesit bine si cu apa); 80 de ml de ulei; 80 de grame de zahar; 1 lingura de esenta de vanilie (sau 1 plic de zahar vanilat; coaja rasa de lamaie; 1 praf de sare;rahat taiat cuburi

Am pus toate ingredientele in masina de paine, in ordinea mentionata de producator, si am setat programul de framantare si dospire. Cand a fost gata am rasturnat aluatul pe masa unsa cu ulei, l-am impartit in doua parti egale(aproximativ), fiecare parte am impartit-o din nou in doua parti egale(tot aproximativ), am intins fiecare bucata cu mana pe masa, am repartizat umplutura si am rulat bucatile cate doua, dupa care le-am asezat in tavi tapetate cu hartie de copt. Cozonacii i-am copt 40 de minute la 180 de grade.Mie nu imi prea place sa pudrez dulciurile cu zahar pudra, asa ca am dizolvat o lingura de miere intr-o lingura de apa si am uns cozonacii fierbinti, imediat dupa ce i-am scos din cuptor.

Sunt foarte buni, doar ca nu se mentin pufosi atat de mult ca si cozonacii traditionali.





sursa: cuina banateana

3 comentarii: